Poolse fans boycotten de Poolse voetbalbond 20 oktober 2009

WARSCHAU – Vele Poolse voetbalfans hebben het gehad met het bestuur van de eigen voetbalbond (PZPN). Na de mislukte kwalificatie voor de eindronde van het aankomend WK2010 in Zuid-Afrika, willen de supporters met hulp van de internationale federaties UEFA en FIFA het bestuur dwingen tot aftreden.

© Ekcampingpolen.nl

Een brief met die strekking aan voorzitter Platini van de UEFA en voorzitter Blatter van de FIFA werd binnen drie dagen door meer dan 100.000 mensen ondertekend.

In de brief verzoeken de fans dringend de overkoepelende organisaties bij de Poolse bond aan te dringen op nieuwe bestuursverkiezingen.

Crisis

Volgens de woedende Poolse voetbalfans verkeert het Poolse voetbal momenteel in een diepe crisis, vooral door corruptie, cynisme, arrogantie en inhaligheid van de bestuurders.

Voorzitter Grzegorz Lato

Vooral PZPN voorzitter Grzegorz Lato (foto) moet het ontgelden. Die was met zijn uitspraken ook verantwoordelijk voor het vertrek van de Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker, vlak voor de laatste kwalificatiewedstrijden.

Actie

De voetbalfans voerden woensdag actie tijdens het duel met Slowakije. Die wedstrijd werd woensdag in Chorzów slechts door 6000 supporters bezocht, waarvan het merendeel notabene Slowaaks was.

De Poolse supporters hadden opgeroepen tot een boycot. Helaas verloor Polen van Slowakije, dat door de zege voor het eerst deelneemt op een WK.

Voor het EK2012 is erg gelukkig geen reden tot paniek. Als gastland is Polen automatisch gekwalificeerd.

Reageren is niet mogelijk.