Poolse minister treedt af vanwege gok en casino wet 7 oktober 2009

Miroslaw-Drzewiecki-222x300De Poolse minister van Sport heeft gisteren zijn baan moeten neerleggen, als resultaat van een gokschandaal. Hij wordt ervan beschuldigd de gokindustrie bevoordeeld te hebben door een nieuwe wet door te voeren. Minister Miroslaw Drzewiecki leverde zijn ontslagbrief in nadat zijn naam in verband werd gebracht met een onderzoek naar corruptie, genaamd “Operatie Blackjack”. Transcripties van de opgenomen gesprekken tussen de eigenaren van een aantal gokbedrijven en een andere politicus doken deze week op in een Poolse krant.

Onschuldig

De minister houdt vol dat hij onschuldig is: “ik geloof dat zodra de storm een beetje gaat liggen en alle feiten aan het licht komen, het duidelijk wordt dat dit een onjuiste beschuldiging is”. Daaraan voegde hij toe dat hij deels zijn ontslag indiende omdat hij niet wilde dat dit schandaal de positie van de premier of de rest van de regering nadelig zou beïnvloeden.

EK voetbal

De wet zou ervoor moeten zorgen dat er belasting kan worden geheven op de gokindustrie om zo de kosten van het aankomende Europese Kampioenschap voetbal te dekken, dat Polen en de Oekraïne samen gaan organiseren in 2012. Polen kijkt uit naar het toernooi, maar door financiële problemen van de gastlanden wilde de UEFA het kampioenschap verplaatsen naar een ander land. Vandaar dat de regelgeving op het gebied van gokken werd bedacht.

Oorlog

Dit is niet het eerste probleem waar de Poolse premier Tusk in zijn regering tegenaan loopt. Volgens een journalist is de Poolse politiek “geen wedstrijd maar een oorlog”. Hij voegt daaraan toe dat het “erop lijkt dat Tusk zwakker zal worden in de komende maanden”. Het is niet duidelijk wat dit voor gevolgen zal hebben voor de gokindustrie, of voor het EK voetbal.

1 Reactie
pin0 oktober 16th, 2009

sjongejonge wat een gezeur. je mag toch wel zelf bepalen of je wilt gokken of niet soms