Hulp bij het downloaden van stream video 13 november 2009

Tegenwoordig kun je steeds meer filmpjes live of in de herhaling terugzien via het internet. Deze filmpjes worden dan in allerlei formaten aangeboden: flash video .flv, Windows Media .wmv en ook Silverlight enzovoort. Soms streaming video, soms anders.

Om verschillende reden kan men dit soort filmpjes ook willen downloaden. Maar hoe? Dat leggen we je hier haarfijn uit.

Om te beginnen heb je wat nieuwe gratis software nodig. Voor diegene die geen Firefox gebruiken, moeten die eerst Firefox downloaden.

Firefox eenmaal geinstalleerd hebbende, ga je vervolgens een hele handige download plugin installeren: Downloadhelper. Deze plugin dectecteert automatisch alle downloadbare filmpjes en audiobestanden, waarna je deze bestanden met 1 simpele muisklik binnen kunt halen. Gratis en voor niks! Dit werkt bijvoorbeeld prima voor het downloaden van Youtube-filmpjes maar ook voor Studio Voetbal. De formaten zijn meestal .flv en mp4.

Hoe werkt het dan precies…

Als je de downloadhelper hebt geinstalleerd ga je bijvoorbeeld naar Youtube. Kies daar je favoriete filmpje wat je wilt downloaden, bijvoorbeeld voor op je telefoon, of gewoon voor de heb. In het voorbeeld kiezen we Dennis Bergkamp. Zodra het filmpje door je browser wordt geladen gaat in je navigatiebalk een rood geel blauw ding bewegen:

screenshot downloadhelper1Vervolgens klik je op het kleine pijltje ernaast en je krijgt enkele opties om het te downloaden. Het eenvoudigst is het snel downloaden, of, wanneer je de downloadlocatie vooraf wilt instellen, klik je op downloaden.

De rest wijst zich vanzelf. Als er een High Quality filmpje beschikbaar is kun je dat ook downloaden. Meestal begint dat dan met [HQ ..] Je krijgt het filmpje dan op je computer als MP4 formaat in plaats van standaard flv.

Het filmpje bekijken, stap 2, daar komen we verderop nog op terug.

Downloaden van streaming media

Wie wel een programma’s terugkijkt op rtlgemist.nl heeft een idee wat streaming video is. Zonder te veel op de techniek in te gaan, komt het er op neer, dat het video bestand niet in zijn geheel wordt opgeslagen, maar dat je steeds een kleine stukje vooruit laadt en wat daarvoor kwam is al weer van de PC verdwenen. Downloaden van dit soort formaten is dan ook ietsje lastiger, maar met een klein programma’tje HiDownload maakt het in feite tot een kinderspel. Helaas is deze download software niet gratis. Voor de slimme PC gebruiker zal een gekraakte versie niet moeilijk te vinden zijn. Al mogen we dat natuurlijk niet zeggen, en wij hebben ook een legale versie gekocht hoor!

De truc bij HiDownload is de stream url vinden. Vaak begint zo’n url dan met mms://… Maar hoe vind je die? We leggen het natuurlijk uit. Ga naar de bron van de webpagina (ctrl + u) en speur dan naar het stream linkje. (Dit is niet het mms://-linkje !)

Meestal eindigt dit op .wmx, .wmv of .asx e.d. Kopieer de hele link en plak deze in je adresbalk. Klik op ga of druk op enter. Daarna sla je de webpagina op (ctrl + s). Het opgeslagen bestandje open je vervolgens met notepad (++) en taadaa… daar is de media link. Kopieer nu alleen nog de link en open vervolgens HiDownload. Op het moment dat je op Add klikt zie je daar al je gekopieerde link. Kinderspel dus. Want ook de rest gaat vanzelf. Het kan zijn dat je kleine instellingen moet aanpassen, bijvoorbeeld Thread op 1 zetten.

hi download screenshotVoordat het downloaden begint kan het zijn dat je een aantal minuutjes moet wachten, dat is normaal. Maar dan het bekijken of bewerken van de gedownloade video’s.

Video bestanden converten en bewerken.

Dus je hebt nu een geweldig mooi filmpje gedownload, maar je Windows Media Player kan het niet afspelen. Das goed nieuws. Eindelijk leer je kennis maken met andere veel betere mediaplayers 🙂 De meest simpele is Media Player classic die met behulp van FFD Show een hele hoop kan afspelen.

Wij zijn gecharmeerd van de (Oranje) GOM player met een hoop ingebouwde codecs, maar in ieder geval, er is volop keuze. Maar flv… dat is niet zomaar te bewerken in VirtualDub o.i.d. Dus moeten we eerst converteren. Kost geld zeker? Welnee! Super kan alles. Het converteert echt een heleboel formaten naar een heleboel formaten, helemaal gratis. Je kunt er ook streaming video mee downloaden naar het schijnt maar HiDownload werkt wat ond betreft net even wat fijner.

Bewerken kan prima met het simpele Virtualdub voor avi bestanden.

Tips of reacties zijn welkom! Veel kijkplezier 😉

Reageren is niet mogelijk.